[O2] Rośnie poziom oleju- czyżby nieszczelność pompowtryskiw
Witam. Kilka dni temu zauważyłem,że poziom oleju 2-krotnie przekracza stan maksymalny. Niedawno zmieniałem olej i pomyślałem, że coś pop....szyłem i nalałem za dużo oleju. Spuściłem więc nadmiar, ale po rozmowie ze znajomym mechanikiem uzyskałem informację, że może to być nieszczelność uszczelek pompowtryskiwaczy, lub (co gorsza) wyrobienie gniazd pompowtryskiwaczy w głowicy. Jednocześnie sprawdziłem stan oleju- wydaje mi się, że konsystencja jest normalna, kolor też, w zapachu nie czuję ON, nie ma żadnej piany, masła ani innych dziwnych objawów. Szukałem na "szukajce", ale nic takiego nie znalazłem. Co o tym myślicie, interesuję mnie wypowiedzi tych, którzy mięli coś takiego lub znają takie przypadki u innych. Proszę o merytoryczne wypowiedzi, a nie na zasadzie "może, może tamto" albo "wydaje mi się". Z góry dziękuję.
Nie to, żebym się znał, ale masz DPF? I jeśli tak, to czy jeździsz po mieście krótkie odcinki? Jeśli obie odpowiedzi są na TAK, może komputer puszcza dodatkowe dawki paliwa celem wypalenia sadzy, ale z uwagi na krótkie odcinki filtr nie przechodzi całej procedury oczyszczania i niespalone paliwo spływa i miesza się z olejem?
No właśnie w tym rzecz, że nie wiem, czy dałem ciała przy wymianie oleju, czy coś się dzieje. Spuściłem olej i będę obserwował codziennie jego stan. Jak przybędzie to d..pa.
Komentarz